Zien inwoners verschil tussen naam “Sterk Westerkwartier” en “Veiligheid en Zorg Westerkwartier” niet?

Marum, 14 augustus 2018

Vandaag laat onafhankelijk hoofd van het stembureau gemeente Westerkwartier, Berend Hoekstra, via het Dagblad van het Noorden weten dat de naam van de nieuwe lokale partij “Sterk Westerkwartier” mogelijk verwarrend zou zijn ten opzichte van de andere lokale partij Veiligheid en Zorg Westerkwartier. Onderschat het stembureau de kiezers zodanig dat het denkt dat de kiezer het verschil niet ziet tussen Sterk Westerkwartier en Veiligheid en Zorg Westerkwartier?

Kiezer niet van gisteren

De Kieswet geeft aan dat een naam van een –lokale- partij niet verwarrend mag zijn.  In Nederland zijn er tal van voorbeelden waar meerdere lokale partijen mee doen aan de verkiezingen met –logischerwijze- de gemeentenaam in hun naam verwerkt. Het gaat tenslotte om lokale verkiezingen. De kiezer is natuurlijk prima in staat de namen te onderscheiden. Het is ook niet zo dat slechts één letter verschilt maar de complete eerste naam is duidelijk verschillend.

Onderschat kiezer Westerkwartier niet

Sterk Westerkwartier is anders dan in het Dagblad van het Noorden aangeeft al wél formeel aangemeld en alle stukken zijn keurig op tijd aangeleverd. Het zou jammer zijn als een bureaucratische horde deelname van Sterk Westerkwartier aan de verkiezingen zou dwarsbomen. Wij zetten sterk in op de mondige inwoner door  burgerparticipatie, referenda, polls en de inwoners mee te laten denken over ons verkiezingsprogramma.

Gezond Verstand

Sterk Westerkwartier verwacht van het “onafhankelijke” stembureau Westerkwartier een open vizier ten opzichte van alle partijen. Dat er regels en procedures zijn rond verkiezingen is logisch. Sterk Westerkwartier mag volgens ons rekenen op een onpartijdige beoordeling door de kiescommissie en het kan toch niet zo zijn dat door een bureaucratische opstelling het democratische recht om deel te nemen aan de verkiezingen wordt gedwarsboomd.

 Aantal voorbeelden namen lokale partijen andere gemeenten:

Weststellingwerf Belang                    Weststellingwerf Natuurlijk

Almelo Centraal                                 Leefbaar Almelo

Lokale Partij Ommen                        Volkspartij Ommen

Leefbaar Lelystad                              Partij voor Lelystad

Leefbaar Zeewolde                            Zeewolde Liberaal

Ondernemend Berkelland                  Gemeentebelangen Berkelland

Dorpslust Druten                               Welzijn Druten

Etc..

Noot voor de pers:

—————————————————————————————————————–Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274 harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Artikel G1 Kieswet

https://maxius.nl/kieswet/artikelg1

Categorieën: Nieuws