Sterk Westerkwartier: Laat ondernemer zelf beslissen over openstelling winkel!

Poll duidelijk: pas aan de verordening. Laat gemeente niet beslissen wat goed is voor burgers én ondernemers.

Marum, zondag 26 augustus 2018

De winkels langer open is goed voor werkloze en werkende Westerkwartierder. Als de nieuwe gemeenteraad in de gemeente Westerkwartier zou besluiten dat de winkels langer open mogen, zullen behalve de consumenten ook de mensen die nu nog aan de kant staan daarvan kunnen profiteren.Sterk Westerkwartier is duidelijk: luister naar de burger en verruim mogelijkheden openstelling winkels zo snel mogelijk!

Vakantie

De meeste Westerkwartierders zijn net weer terug van vakantie. In het buitenland was het geen enkel probleem om ook op zondagochtend een vers broodje te scoren. Ook op andere – niet reguliere werktijden- konden nog andere dingen gekocht worden. Niet vreemd als men bedenkt dat de gemiddeld in Europa toegestane openingstijd meer dan de helft langer is dan bij ons. Dat is in landen met een mooi klimaat als Frankrijk, Portugal, Spanje en Griekenland. Maar ook in landen met ‘naargeestiger’ weer als Ierland en Zweden zijn de openingstijden min of meer vrij.

Kostwinners en boodschappen

Het simpele feit dat Nederland een strenger beleid voert dan de rest van Europa is op zichzelf niet voldoende reden de verordening te verruimen. De traditionele kostwinner met een partner die overdag het huishouden en de boodschappen doet, krijgt in de statistieken echter steeds vaker gezelschap van tweeverdieners en full-time werkende alleenstaanden. Die laatste twee groepen willen graag ’s avonds winkelen, misschien zelfs ’s nachts en op zondag. Ook is het niet uitgesloten dat een traditioneel gezin wel eens voor de lol samen wil winkelen. Bovendien komen flexibele openingstijden tegemoet aan de toenemende arbeidsmarktparticipatie van vrouwen. Er is dus een maatschappelijke behoefte aan meer flexibele openingstijden, en dat kan alleen maar bewerkstelligd worden met langer toegestane openingstijden.

Nieuwe kansen werklozen én bedrijven

Steeds meer ondernemers maken afspraken om de arbeidstijden te differentiëren, al of niet in het kader van verlenging van bedrijfstijden. Zo worden ontslagen voorkomen. Dit soort ondernemers wil ook beter tegemoet komen aan de behoeften van de Westerkwartierder en dat kan alleen door de arbeidstijdverkorting en meer flexibele werktijden op een verstandige wijze vorm te geven binnen de gemeente. Verder zullen gespreide openingstijden de verkeersdrukte in de dorpen van het Westerkwartier  tijdens de zaterdagen en koopavonden verminderen.

Omliggende gemeenten wél keuzevrijheid openingstijden

Nu zijn er in sommige gemeenten sinds kort al enkele avondwinkels gevestigd en zijn er winkels op zondag open. Gemeente Achtkarspelen, gemeente Smallingerland, gemeente Opsterland en de gemeente Groningen hebben ondertussen de vrijheid voor ondernemers om open te gaan op zondag gerealiseerd. Oneerlijke concurrentie dus voor onze ondernemers, die vooralsnog alleen in de gemeente Leek de optie voor opening op zondag hebben. De burgers spraken zich duidelijk uit in de poll van Sterk Westerkwartier. Snel keuzevrijheid openingstijden in de nieuwe gemeente Westerkwartier!

Supermarkt Grootegast op Zondag.

—————————————————————————————————————–

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274 harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws