Nu al vernieuwing van politieke veld in 2 van de 4 Westerkwartier Gemeenten

Grootegast, 9 september 2018

Sterk Westerkwartier is al enige tijd bezig om het verschil te gaan maken na de herindelingsverkiezingen op 21 november as. 2 prominente leden, Harry Stomphorst en Gert van Werven, zaten voor de VVD in de Gemeenteraad in Marum en Grootegast. Op verzoek van VVD Westerkwartier mogen zij nu al de fractie Sterk Westerkwartier in hun gemeenteraad vertegenwoordigen.

Passie voor het Westerkwartier

De fracties Sterk Westerkwartier Marum en Sterk Westerkwartier Grootegast kijken uit naar de samenwerking met de andere partijen! Insteek is en blijft een nog mooier Westerkwartier om te wonen, werken en recreëren in het kloppend hart van het Noorden!

Inwoners anders betrekken 

Harry Stomphorst, fractie Sterk Westerkwartier Marum: “Wij merken in de aanloop naar de verkiezingen dat de zittende politiek niet zo goed weet wat ze met ons aan moeten.” Gert van Werven, fractie Sterk Westerkwartier Grootegast: “Sommige raadsleden lijken zich verheven te voelen boven de inwoners lijkt het wel. Wat telt is het landelijk belang van hun partij.” Alle 2 de fracties willen dat de gemeentepolitiek anders gaat lopen. Getuige de deelname en het zelfvertrouwen van vele andere Westerkwartierders aan lijst Sterk Westerkwartier zijn er een hoop inwoners die vinden dat de huidige politiek niet voldoende voor hen en andere inwoners doet. “Het moet terug naar de basis en dat is dat de inwoners de raad kunnen adviseren,” zegt Jan Aalders. Hij vervolgt: “De gemeente is de instantie die er is ter ondersteuning van de inwoners en ondernemers. En in het Westerkwartier denken de huidige partijen ook echt dat dat zo is. Maar als je je inwoners niet vooraf hun mening laat geven bij belangrijke onderwerpen, dan doe je het gewoon niet goed.” Dick Bins: “In het Westerkwartier willen wij als lokale partij dat er een referendum kan worden georganiseerd bij grote onderwerpen. Als dan 80% van de inwoners ’voor’ kiest en dat komt op grote schermen in de raadszaal te zien, dan willen wij wel eens zien of de raad wat anders durft te stemmen. Als je de stem van het volk moet zijn, zul je dus de inwoners moeten volgen.” 

Geen verdamping gemeenschapsgeld 

De fracties Sterk Westerkwartier zijn het over eens dat er minder gemeenschapsgeld moet verdampen. Van Werven: “Volgens ons wordt er veel te veel geld in een bodemloze put gegooid. Onderzoeken kunnen goedkoper als je inwoners hun mening vooraf laat geven. Dit hoeven adviesbureaus dan niet meer uit te zoeken.” Stomphorst vult aan: “Precies dat is wat wij ook hebben ondervonden. Vraag de expertise van eigen ambtenaren voor onderzoeken, of vraag een ambtenaar uit een buurgemeente om advies. Zo hou je honderdduizenden euro’s in de knip.”

Fijner leefklimaat door lokale partijen 

De nieuwe gemeente moet er voor de inwoners zijn. Arnold Bloem: “De gemeente moet een instantie zijn die het officiële deel van ons leven verzorgd en er is ter ondersteuning van de burgers en de ondernemers. Het moet zo zijn dat iedere inwoner een fijn woon- en werkklimaat in zijn eigen gemeente heeft.” Stomphorst: “Juist daarom vinden wij het ook een mooi om te lezen dat de lokale partijen in heel Nederland zetelwinst zullen gaan boeken. Blijkbaar vindt men in heel Nederland lokale ideeën belangrijker dan de invloed van partijen met een landelijke achterban.” Dat inwoners de campagne en de komst van de nieuwe, lokale partijen volgen blijkt uit de reacties. Net als veel nieuwe dingen in het leven zijn inwoners niet heel genuanceerd. Of de nieuwelingen worden niet serieus genomen, of de deelname wordt als positief ervaren. Van Werven: “We krijgen de laatste weken veel leuke reacties en mede door de hoeveelheid hiervan verwachten we ook absoluut deel te kunnen gaan nemen in de gemeenteraad.”

Ondersteuning 

De fracties denken regionaal een hoop van elkaar te kunnen opsteken, vandaar dat o.a. nauwe afstemming gezocht wordt met de Eerste Lokale Partij in Smallingerland. Discussies in de raad zullen gaan over zaken die zich op gemeenteniveau afspelen. Daarentegen zullen een groot deel van die discussies ook over zaken gaan die ook in buurgemeenten spelen. En zaken die zich net zo goed in andere gemeenten hadden kunnen afspelen. Sterk Westerkwartier zoekt daar zeker ook de andere lokale partijen op!

—————————————————————————————————————–Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274 harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws