Sterk Westerkwartier: Haal Mediwiet in nieuwe gemeente uit illegaliteit

Marum, 30 september 2018

Westerkwartierders met heftige pijnen, die hun pijn kunnen verlichten door het gebruik van medicinale cannabis, moeten niet gedwongen worden tot de illegaliteit van coffeeshops.Laat de nieuwe gemeente Westerkwartier zich sterk maken om zo spoedig mogelijk aan te sluiten bij de landelijke pilot voor legalisering van Mediwiet”, aldus Arnold Bloem van Sterk Westerkwartier.

Medicinale cannabis is al heel lang een moeilijk onderwerp in Nederland. Jaren geleden was Nederland nog één van de grootste exporteur van medicinale cannabis (Mediwiet) maar nu laat de regering patiënten die baat hebben bij medicinale cannabis in de kou staan. Gelukkig mogen vanaf 1 januari 2018 een aantal gemeenten Mediwiet als pilot legaliseren. Deze paradox kreeg recentelijk weer veel media-aandacht door herhaald wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat Mediwiet werkt én o.a. een rapportage van Nieuwsuur op 26 september jl.

Pijnbestrijding

Medicinale cannabis wordt gebruikt door mensen met hevige pijn, ontstekingen of spasmen. Het is prijzig en wordt op dit moment alleen vergoed door zorgverzekeraars aan mensen die terminaal ziek zijn. Toch zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen medicinale wietolie gaan gebruiken. Zo verstrekt de stichting Suver Nuver de olie aan mensen die het via de legale weg niet kunnen krijgen of betalen.

Westerkwartier

Sterk Westerkwartier heeft geprobeerd om een aantal –bekende- Westerkwartierders, die Mediwiet gebruiken en in de illegaliteit van coffeeshop naar coffeeshop moeten om in hun behoefte te voorzien, het ‘gezicht’ van de legalisering van Mediwiet te laten zijn. Om verschillende –meer dan begrijpelijke- redenen hebben zij hiervan afgezien.

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar directe omgeving, die ernstige pijnen heeft en waar Mediwiet deze pijnen dragelijker kan maken. Sterk Westerkwartier helpt graag mee om deze mensen niet in het illegale circuit terecht te laten komen.

Buitenland

Onder druk van de bevolking en allerlei artsen ging begin dit jaar Groot-Brittannië overstag en legaliseerde het gebruik van medicinale cannabis op recept. Nog deze herfst zal medicinale cannabis worden gelegaliseerd. Zelfs de VN heeft de eerste langverwachte stappen genomen in het internationaal opnieuw rangschikken van Mediwiet. De World Health Organization (WHO) Expert Committee on Drug Depence (ECDD) kwam onlangs samen om het lange proces in te luiden dat kan leiden tot het internationaal herclassificeren van Mediwiet. Nederland loopt dus bepaald niet voorop bij legalisering.

Strenge richtlijnen

Sterk Westerkwartier wil kijken binnen de pilot of wietolie toegankelijk gemaakt kan worden voor thuiskwekers om het zelf te kunnen ontwikkelen. Daarbij gelden dan minimaal deze eisen:

– Maximaal vijf planten van drie meter hoog;
– Verklaring van een arts verplicht;
– De teler moet meerderjarig zijn;
– De cannabis mag niet worden verkocht;
– De woning moet brandveilig zijn met ook een veilige elektriciteitsvoorziening voor de lampen.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274 harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

http://www.suvernuver.org/

https://nos.nl/uitzending/nieuwsuur documantaire 26 september 2018

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws