Sterk Westerkwartier: Kom met concreet actieplan om de Rookvrije Generatie in het Westerkwartier vorm te geven

Marum, 7 oktober 2018

De poll van Sterk Westerkwartier: “Gemeente Westerkwartier moet een rookvrije generatie-gemeente worden” liet zien dat de meningen verdeeld waren. “Roken is bewezen ongezond, maar overal roken verbieden is niet te handhaven en schiet dan zijn doel voorbij. Wees dus realistisch en stel een haalbaar actieplan op en werk daar naar”, zegt een bevlogen Gert van Werven.

KWF helpt het Westerkwartier graag bij de ontwikkeling van beleid of een concreet actieplan om de Rookvrije Generatie in het Westerkwartier vorm te geven. “Met kant-en-klaar materiaal is het mogelijk om direct aan de slag te gaan. Maak hier optimaal gebruik van, samen met lokale partners.”, aldus Gert van Werven. KWF geeft tips, materialen en voorbeelden uit de praktijk.”Gewoon aan de slag zodat Stoptober steeds minder een issue wordt”.

Rookvrij zwanger en opgroeien

De Rookvrije Generatie begint bij een rookvrije zwangerschap. Attendeer als gemeente Westerkwartier de zorgprofessionals op het project ‘Rookvrij opgroeien’. Dit project helpt hen om gesprekken met toekomstige ouders prettig, snel en effectief te laten verlopen. Door het aanbieden van trainingen en materialen ter ondersteuning. De Hartstichting, KWF en Longfonds hebben hiervoor praktische actieplannen.

Rookvrij spelen

De gemeente Westerkwartier is een belangrijke spil in het rookvrij maken van een speeltuin. Maar een gemeente kan ook aandacht vestigen op de mooie stappen die door initiatiefnemers worden gezet door bijvoorbeeld de opening van een rookvrije speeltuin te vieren: In de speeltuin Spijkerdorp in Drachten (gemeente Smallingerland) onthulden recentelijk een wethouder en longarts het bord ‘Rookvrije Generatie’. Gemeentelijke speeltuinen rookvrij maken? Of initiatiefnemers op weg helpen? Het Longfonds en de gemeente Westerkwartier helpen bij de realisering hiervan.

Rookvrije kinderopvang

Iedere ouder wil dat zijn kind in een gezonde en veilige omgeving is bij de kinderopvang. Daar hoort ook een rookvrije kinderopvang bij. Het Longfonds heeft een ondersteunend pakket gemaakt en met de gemeente Westerkwartier kunnen hier stappen gezet worden

Gewoon Doen met Elkaar

“Met verbieden van het roken en het vervolgens niet handhaven komen wij volgens Sterk Westerkwartier niet verder. Samen met KWF, Hartstichting en het Longfonds praktisch invulling geven aan rookvrije plekken in het Westerkwartier is realistisch en uitvoerbaar, oftewel wij gaan het gewoon doen met elkaar!”, zegt Gert van Werven.

Gezond Westerkwartier

Sterk Westerkwartier weet dat meer dan alleen niet roken van belang is om gezond oud te worden. Blij waren wij dan ook dat er voor het eerst en hopelijk niet voor het laatst de Westerkwartier Marathon werd gehouden. (Hard)lopen en in beweging blijven is essentieel. Ook kwam de ‘politiek’ massaal in beweging en was –vrijwel- iedere politieke partij dan wel (hard)lopend dan wel als vrijwilliger vertegenwoordigd. “Sporten in het mooie Westerkwartier kan verbinden”, aldus Arnold Bloem. “Mooi om te zien dat vele mensen samen dit kunnen organiseren én wij allemaal kunnen genieten van het schitterende Westerkwartier!”.

dav

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274 harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

https://rookvrijegeneratie.nl/gemeente/

Website:         https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:      https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

 

Categorieën: Nieuws