Sterk Westerkwartier: Regel Westerkwartier-Hart van het Noorden-pas voor mensen met laag inkomen

Opende, 14 oktober 2018

Met de tram naar de markt, de bus voor een bezoek aan het ziekenhuis of de metro om een middag op uw kleinkinderen te passen. Voor wie moet rondkomen met weinig geld is het vaak duur om er op uit te gaan. De gemeente Amsterdam helpt daarom ouderen met AOW en een laag inkomen. Zij kunnen in Amsterdam gratis met het GVB reizen. Goed idee voor het Westerkwartier? “Ja, maar dan in een andere vorm”, zegt Sterk Westerkwartierder René de Vink. “Wij gaan voor de Westerkwartier-Hart van het Noorden-pas.

Eerst aanvragen, dan reizen in Amsterdam

“Ontvangt u AOW? En hebt u een laag inkomen en weinig geld? Dan hebt u waarschijnlijk recht op Gratis openbaar vervoer in de gemeente Amsterdam. U vraagt dit aan bij de gemeente Amsterdam. Na uw aanvraag krijgt u bericht. Daarna zet u het ‘gratis OV’ op uw OV-chipkaart. U reist dan met uw OV-chipkaart gratis met alle bussen, trams en metro’s van het GVB, behalve de nachtbus”, aldus de Pakje Kans-website van de gemeente Amsterdam. Ook is er de optie van vervangend vervoer. “Heeft u een pas voor Aanvullend Openbaar Vervoer? Met een AOV-pas die recht geeft op Deur tot deur Samenreizend vervoer, Deur tot deur Plus vervoer en Kamer tot kamer vervoer.  Dan kunt u €70,00 krijgen van de gemeente voor aanvullend openbaar vervoer. Dit heet een tegemoetkoming. U moet wel kiezen: gratis OV of de tegemoetkoming AOV.”

Stadjerspas in Groningen

Met Stadjerspas.nl krijgen inwoners van de gemeente Groningen en Ten Boer met een laag inkomen, korting bij diverse activiteiten en producten. Bijvoorbeeld bij het lidmaatschap van een sport- of hobbyvereniging, museumbezoek, lidmaatschap van de bibliotheek en nog veel meer.

Westerkwartier

“Niet alleen het openbaar vervoer, maar juist het vervoer op maat is belangrijk, zoals de taxibussen, deeltijdtaxi’s e.d. Voor iemand van 67 is het Openbaar Vervoer prima, maar ben je rond de 80 dan ga je niet zo snel meer met het openbaar vervoer, ze moeten er immers ook zien te komen en vanaf de halte ook bij het eindadres.”, aldus de Leekster Anneke Laan. “Wij moeten ook realistisch blijven, het is lang niet in alle dorpen haalbaar om een aantal keren per dag een bus te laten rijden”.

Noaberschap

“Wat ik trouwens mooi vond om te zien tijdens het debat in Zuidhorn deze week is dat meer dan 50% van de ouderen 4 uur of meer aan vrijwilligerswerk doet.
Echter is er ook een groep die niets doet en/of wil, goed recht natuurlijk na 45 dienstjaren, maar wellicht zijn zij niet op de hoogte van de mogelijkheden.
Een buurvrouw van verderop die net een nieuwe heup heeft gekregen zou er wellicht erg veel baat bij hebben als er een boodschapje wordt gehaald of kopje thee wordt gezet. Door meer om elkaar te denken en naar elkaar te luisteren kun je elkaar al een heleboel zorg uit handen nemen, je voelt je er zelf minder eenzaam door en krijgt er voldoening van. Past goed bij de visie van Sterk Westerkwartier trouwens.”, aldus een bevlogen Anneke Laan.

Westerkwartier-Hart van het Noorden-Pas

Sterk Westerkwartier maakt zich sterk om mensen, jong en oud, met een laag inkomen mee te laten doen in de samenleving. De Westerkwartier-Hart van het Noorden-pas  geeft gezinnen en ouderen met een laag inkomen bijvoorbeeld korting op activiteiten op het gebied van sport en cultuur. Denk aan muziekles, museumbezoek, of sportcursussen. Maar kinderen van minima kunnen ook korting krijgen op schoolactiviteiten. Ouderen en kinderen kunnen dan korting krijgen op openbaar vervoer, of mogelijk zelfs gratis vervoer.

Organisaties kunnen met acties meedoen

Veel organisaties, verenigingen en particulieren kunnen zich als partner van de Westerkwartier-Hart van het Noorden-pas  aanmelden. Dankzij hen wordt het voor de pashouders beter mogelijk om echt mee te doen in de samenleving. En de aanbieders profiteren van leden- of klantenaanwas en gratis publiciteit. Wellicht is het dan zelfs een optie om andere Westerkwartierders, tegen een commercieel tarief, ook een Westerkwartier-Hart van het Noorden-Pas aan te schaffen. In bv. Nieuwegein loopt naar volle tevredenheid al een project met een vergelijkbare pas!

Ontwerp Westerkwartier-Hart van het Noorden-pas

Sterk Westerkwartier zou graag het logo van de ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier gebruiken voor deze pas:

“Mocht dit geen optie zijn, dan kan wellicht een Schotse Hooglander de Westerkwartier-Hart van het Noorden-pas vullen!”, volgens Sterk Westerkwartierder René de Vink.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws