Geen Fracking en geen CO2-opslag in het Westerkwartier

Marum, 12 november 2018

Minister Eric Wiebes (VVD, kabinet CDA, CU, D66, VVD) van Economische Zaken en Klimaat wil de gaskraan in Groningen versneld dicht draaien. Dat willen wij allemaal, maar hij gaf al wel een vergunning aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te winnen uit een klein veld op de grens van Friesland en Groningen met behulp van Fracking. Sterk Westerkwartier wil dit niet, evenals mogelijke ondergrondse CO2-opslag in lege gasvelden.

Fracking

Fracking is een techniek, ook wel ‘hydraulische putstimulatie’ genoemd’, die wordt gebruikt om moeilijk winbare resten gas te winnen uit kleine velden. Onder hoge druk wordt een mengsel van water (90 procent), chemicaliën (2 procent) en keramiekkorrels (8 procent) in de boorput geïnjecteerd om breuken in de zandsteenlaag te forceren. Zo komt het gas makkelijker omhoog.

Weerstand bij Sterk WesterkwartierSinds Fracking bij de winning van schaliegas in de VS tot grote problemen leidt, zoals aardbevingen, heeft de techniek een slecht imago. Wiebes laat de NAM ‘Fracking’ in Groninger bodem onderzoeken, dus is Sterk Westerkwartier er niet gerust op. ‘Wij zijn tegen de ontwikkeling van nieuwe kleine gasvelden in onze gemeente vanwege de onduidelijkheid van de gevolgen voor mens en milieu op lange termijn en de maatschappelijke onrust die er op dit moment is’, aldus Gert van Werven.

Landelijke partijen sluiten ondergrondse CO2-opslag in Westerkwartier niet uit

Het kabinet (VVD, CDA, CU, D66) sluit de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 in het Noorden niet uit. Twee locaties uit het Westerkwartier komen in aanmerking (Boerakker en Grootegast), aldus het kabinet kort voor de zomervakantie (Structuurvisie Ondergrond). De opslagcapaciteit van CO2 onder land worden in kaart gebracht.

Sterk Westerkwartier: Geen draagvlak en enorme veiligheidsrisico’s

De komende jaren wordt veel aandacht besteed aan draagvlak, veiligheid, wetgeving, risico’s en mogelijke andere barrières zegt het kabinet van VVD, CDA, CU en D66. Sterk Westerkwartier is er niet gerust op. Uit een evaluatie in 2012 bleek dat de bevolking mogelijke plannen voor ondergrondse CO2-opslag door de strot gedrukt kreeg. Inwoners voelden zich overvallen. Maar dit kabinet wil het toch weer proberen. Sterk Westerkwartier is duidelijk: Geen CO2-opslag in Westerkwartierse bodem!

In 2011 niet, straks niet en nooit niet

“In 2011 kwamen Annerveen, Eleveld, Roden, Bedum, Boerakker, Grootegast, Sebaldeburen, Ureterp en Zuidwal in aanmerking voor afvang en opslag van CO2. Nader onderzoek naar bijna lege gasvelden in Eleveld, Boerakker en Sebaldeburen werd afgeblazen vanwege protesten en uit angst voor verlies van stemmen bij de naderende Tweede Kamerverkiezingen. Politieke bestuurders gaven hun zegen niet aan proeven met ondergrondse CO2-opslag. Destijds toonde het rijk weinig interesse voor kritische opvattingen vanuit de omgeving.”, aldus het Dagblad van het Noorden destijds. “In 2011 niet, straks niet en nooit niet”, zegt een duidelijke lijsttrekker van Sterk Westerkwartier, Harry Stomphorst.

____________________________________________________________________

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274 harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

Voor meer informatie over fracking:

https://goedkopeenergieengas.nl/energie/fracking/

https://www.sampol.be/2014/02/inconvenient-truths-over-fracking-en-schaliegas

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nam-mag-gas-winnen-op-gronings-veldje-met-fracking-kan-dat-kwaad-of-zijn-de-zorgen-van-omwonenden-onterecht-~b2935967/

Voor meer informatie over ondergrondse CO2-opslag:

https://www.dvhn.nl/groningen/Regering-agendeert-opnieuw-CO2-opslag-23266521.html

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws