Hou tradities in Stand: Sint Maarten ook buiten centrum, Zwarte Piet blijft bruin of zwart

Marum, 12 november 2018

Ook dit jaar is Piet bij veruit de meeste sinterklaasintochten in Nederland zwart of (donker)bruin. In een relatief klein aantal gemeenten lopen tussen de traditionele pieten ook roetveegpieten mee. Sterk Westerkwartier hecht aan lokale tradities en wil traditionele pieten houden én Sint Maarten ook buiten –winkel-centra in ere houden.

Geen ordeverstoringen bij kinderfeesten

Uit vrees voor ordeverstoringen tijdens de intocht mag wat Sterk Westerkwartier betreft een gebiedsverbod voor het hele Westerkwartier opgelegd worden voor leden van actiegroepen die de intocht willen gebruiken voor aandacht. Een kinderfeest moet een kinderfeest blijven.

Pieten-discussie speelt niet in Westerkwartier, houden zo!

Veel sinterklaascomités geven aan bij Sterk Westerkwartier dat de discussie in hun dorp of wijk ‘helemaal niet speelt’. ,,Mensen vragen hier niet om andere pieten”, stellen meerdere intochtcomités. Ook geven organisatoren aan dat de sponsors van hun intochten specifiek om een ‘klassieke’ Piet vragen. Als er tijdens de intocht andere pieten meelopen, staat daarmee de sponsoring van volgend jaar op de tocht, is de soms rechtstreeks uitgesproken boodschap. ,,De media houden de discussie in leven”, stellen zij.

Sint Maarten

Steeds minder kinderen lopen nog in de wijken en gaan en blijven in –winkel-centra. Graag denkt Sterk Westerkwartier mee over initiatieven om kinderen ook weer in de wijken Sint Maarten te laten lopen.

Wanneer Sint Maarten lopen?

De meeste kinderen hadden Sint-Maarten gewoon willen lopen op zondag, zo bleek uit een peiling van RTV Noord. Van de 6701 stemmen zei ongeveer 72% dat zondag dé dag is. Weten wij dat alvast voor over een flink aantal jaren!

Vrees verlies kindertradities

Sinterklaas niet meer vieren en de kerstman introduceren is niet wat Sterk Westerkwartier wil. Sint Maarten weg uit de wijken is ook weer het verlies van historie. Sterk Westerkwartier maakt zich sterk voor de –kinder-tradities!

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274

harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws