Politie aan huis door ‘Rent-a-Cop’ 

Marum, 18  november 2018

“Het is nog maar een klein, beginnende trend, maar wel een met megapotentie: de huuragent. Eigenlijk is het een verwarrende naam, want de bewoners van gemeente Westerkwartier betalen hun agent geen cent; hij is gewoon van de plaatselijke politie. Dit is het concept: buurtbewoners vertellen agenten van kleine overtredingen die hen in het dagelijks leven flink hinderen. Neem een kruispunt waar automobilisten altijd te hard rijden. De agent duikt erop. In Zuid-Nederland is de huuragent (project ‘Rent-a-Cop’) een doorslaand succes.”, aldus Sterk Westerkwartier-lijsttrekker Harry Stomphorst.

De dorpbewoners kunnen door middel van email, twitter of persoonlijk aangeven wat ze gecontroleerd wilden zien in het dorp. In Zuid-Nederland bij gemeenten die werken met  project ‘Rent-a-Cop’ wordt de huuragent vooral ingezet voor snelheidscontroles, niet handsfree bellen, controle bij de voetgangersoversteekplaatsen bij scholen, parkeren rondom scholen, het gebruik van autogordels en kinderbeveiligingsmiddelen, hondenpoep en het fietsen over pleinen bij het winkelcentrum.

Rent a Cop

Rent a Cop is een initiatief dat al vaker bij de politie gebruikt wordt. Met het project komt de politie graag in contact met burgers om wijkproblematiek in kaart te brengen. Op die manier kunnen agenten ingezet worden op de plekken waar dat (in de ogen van burgers) écht nodig is. De  politie in Zuid-Nederland kijkt tevreden terug op alle reacties. Sterk Westerkwartier wil nu ook Rent a Cop/huuragent voor het Westerkwartier.

Huuragent in Dorp

Dorpsbewoners konden door middel van email, twitter of persoonlijk aangeven wat ze gecontroleerd wilden zien in het dorp. Voorbeelden uit de praktijk in Zuid-Nederland: snelheidscontroles, niet handsfree bellen, controle bij de voetgangersoversteekplaatsen, parkeren rondom scholen, het gebruik van autogordels en kinderbeveiligingsmiddelen, hondenpoep en het fietsen door  winkelcentra.

Praktijk

Voorbeeld vanuit Raamsdonksveer: Tijdens verschillende dagen werd gecontroleerd door coaches en handhavers van de gemeente, door politie studenten en studenten van een vooropleiding tot politieagent en door mensen van het team Raamsdonksveer zelf.

De resultaten, buiten de positieve reacties van de buurtbewoners en in de media, waren veel bekeuringen voor snelheidsovertredingen, niet handsfree bellen, niet dragen gordel/of geen gebruik kinderzitjes, geen vrije doorgang bij voetgangersoversteekplaatsen, honden uitlaten zonder plasticzakjes /of de poep niet opruimen en fietsen over het voetgangersgebied.

Meedenken over veiligheid

Door iedereen mee te laten denken over de veiligheid binnen de gemeente Westerkwartier verwacht Sterk Westerkwartier dat de samenwerking met burgers nog beter zal worden. De wijkagenten zullen ongetwijfeld erg benieuwd naar de reacties zijn.

Sterk Westerkwartier: “De aan te dragen problemen moeten wel aan enkele eisen voldoen om de huurpolitie een succes te laten worden in het Westerkwartier:
– Het probleem moet zich afspelen in een van de dorpen van het Westerkwartier.
– Het moet een “klein” probleem zijn waar in kort tijdsbestek iets in betekend kan worden;
– De burger is bereid om desgevraagd meer informatie te verstrekken.”

,,Het is nu gewoon eens écht de burger en zijn of haar veiligheid in de gemeente Westerkwartier centraal zetten”, zegt Arnold Bloem namens Sterk Westerkwartier.

Laagdrempelig

Dit project kan heel laagdrempelig opgezet worden in het Westerkwartier. Vaak zeggen mensen ‘daar ga ik de politie of het bureau handhaving van de gemeente niet voor bellen’. “Maar meld nu eens wel wat u bezig houdt? Dan komen wij naar u toe en kijken of en wat we er aan kunnen doen. Dat kan ons óók helpen. Misschien zijn er lokaal bepaalde vormen van overlast die wij niet in beeld hebben”, aldus Harry Stomphorst, lijsttrekker van Sterk Westerkwartier.

In een beperkt aantal gevallen bestaat ook de mogelijkheid mee op pad te gaan. Bloem: ,,Dat geeft de politie weer de kans uit te leggen waaróm ze iets zo doen. ,,Zijn ze alleen maar bekeuringen aan het uitschrijven, of is dat omdat die brandweerwagen niet door de straat kan als dat nodig is?”

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws