Aljo Buiter maakt Poffert en stemt Sterk Westerkwartier

Zuidhorn, 5 maart 2022

Groot was de verrassing toen Aljo en Wanda Buiter van het Oude Raadhuis in Zuidhorn van lokale partij VZ een pakket voor hutspot ontvingen. Sterk Westerkwartierder Aljo maakt zich al jaren sterk voor het streekproduct en geeft u hierbij het recept voor Streekproduct nummer één uit het Westerkwartier: Poffert!

Bijna 50% van de Nederlanders stemt lokaal

Opiniepeilingen landelijk geven aan dat maar liefst 47% van de Nederlanders het landelijke geroeptoeter niet lokaal willen en op een lokale partij gaan stemmen. In het Westerkwartier is er slechts één echt volledig onafhankelijke lokale partij: Sterk Westerkwartier. VZ Westerkwartier is namelijk een lijstverbinding aangegaan met het landelijke BBB.

Eet lokaal

Onder andere Sterk Westerkwartierders als Aljo Buiter, Jop Overgaauw en Kornelis Jansma zorgen voor én lokale voedselproductie én lokale voedselbereiding. In onrustige -inter-nationale tijden het allerbeste. Er is dan ook niks mis met overheerlijke Poffert van eigen bodem.

Winnend recept: Poffert

De streek de Poffert ligt in het Hart van het Westerkwartier. Hier komt dan ook het recept voor overheerlijke en ovenheerlijke Poffert vandaan. Oud-Aduarder Aljo Buiter verklapt hierbij zijn prijswinnend recept voor Poffert.

Benodigdheden

500 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
125 gr krenten
125 gr rozijnen
5 à 6 goudreinetten
3 grote eieren
snuifje zout

Bereiding

Laat de krenten en rozijnen in lauwwarm water een half uur weken, daarna de vruchtjes goed laten uitlekken en het weekvocht goed bewaren (ongeveer een glas vol). Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Zeef de suiker in een grote kom en voeg daar het zout en de vanillesuiker bij. Voeg daarna de op kamertemperatuur gekomen eieren toe en het weckvocht van de krenten en rozijnen. Dit alles moet met de mixer flink gemixed worden.

Nu het zelfrijzend bakmeel over het eimengsel zeven en met een houten lepel losjes er door roeren (doe dit beslist niet met de mixer!).

De stukjes appel, de krenten en de rozijnen kunnen nu ook losjes worden toegevoegd. Het poffertbeslag moet nu gemakkelijk van de lepel lopen, zo niet dan wat water of melk toevoegen. Doe alles in een ingevette en met bloem bestoven pofferttrom (of tulbandvorm van 26 cm diameter). Sluit de trom af met het klemdeksel. Plaats hem midden in een grote pan met kokend water, zodat de pofferttrom voor de helft onder water staat. Sluit deze pan nu met een deksel af en laat de poffert in ongeveer anderhalf uur op een laag gedraaide warmtebron zachtjes gaar worden. U kunt hem ook 1 uur in de gasoven zetten bij gasovenstand 4.

Neem vervolgens de pofferttrom uit het water of de oven en laat hem 15 tot 20 minuten afkoelen, alvorens de poffert eruit te schudden. Snij de poffert in plakken en bestrooi deze met poedersuiker of smeer er wat boter op.

Noot voor de pers:

Het door ons aangeleverde materiaal van uiteraard rechten vrij worden gepubliceerd.
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met onze campagneleider Anneke Laan 06-42943809

Website:           http://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:           https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:            https://twitter.com/SterkWk

Instagram:        https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *