PERSBERICHT

Wachten op snel internet buiten grote dorpen duurt te lang

Doezum, maart 2022

Samen Sterk, oftewel sterk internet op het platteland, staat in vrijwel alle verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen in het Westerkwartier Dit was 3,5 jaar geleden niet anders, maar helaas bleef veel hetzelfde. René de Vink (Opende) en Gert van Werven (Tiny House te Doezum) hebben frisse ideeën om wel te komen tot snel internet in het Westerkwartier.

Foto Gert van Werven, fotograaf Koos Bijlsma

Sterk internet mogelijk op platteland door samenwerking
‘Lange tijd moest het buitengebied met lede ogen toezien hoe de rest van Nederland zich steeds sneller kon ontwikkelen dankzij snelle breedbandnetwerken. Die tijd lijkt voorbij, nu bewoners zelf de handen ineen kunnen slaan om de glasvezelkabel ook door te trekken naar het zogeheten ‘onrendabele gebied’, zegt René de Vink.


‘Ooit was Briltil alleen bereikbaar met de trekschuit óf via een zandpad. Als je dat vergelijkt met internet, dan heeft een deel van het dorp nu een klinkerweg, maar het andere deel nog steeds niet meer dan een zandpad. Zullen we met z’n allen gaan voor een goed geasfalteerde weg?’ ‘Deze tekst staat wellicht in de toekomst op de facebook-site van de dorpsgemeenschap Briltil, nadat een bewonersinitiatief van deze 490 huishoudens tellende dorp in de gemeente Westerkwartier zelf in handen neemt. Als in korte tijd zo’n 75 procent van de bewoners aangeeft geïnteresseerd te zijn in de aanleg van toekomstbestendig glasvezelinternet, dan kan een marktpartij gezocht worden, oftewel Samen Sterk, aldus Gert van Werven.


‘Zou dit uniek zijn? Nee, zo werkte ook de kern Veenhuizen in de gemeente Coevorden (460 inwoners) Het enthousiasme voor de aanleg van glasvezel groeide met de dag in deze witte vlek op de Drentse kaart. Met grote regelmaat plaatste de Stichting Bewonersbelangen Veenhuizen een nieuwe tussenstand op Facebook, en onderhoudt daarnaast een website waarop de zegeningen van snel internet worden belicht. Zegeningen die voor Veenhuizen nog toekomstmuziek waren, maar dat is nu veranderd.
Veenhuizen is slechts een van de vele voorbeelden in het project Verbind Drenthe, een platform dat initiatieven van inwoners en bedrijven verbindt en ondersteunt – van proces tot de daadwerkelijke uitrol van snel breedbandinternet. Doel: heel Drenthe klaarstomen voor de toekomst, en daarvoor is hoogwaardig breedband noodzakelijk. Omdat het uitgestrekte buitengebied voor commerciële partijen niet interessant is, moeten de initiatieven uit de samenleving zelf komen.’ zegt René de Vink. ‘Wat werkt voor Drenthe werkt ook voor Briltil, Saaksum, De Poffert en andere kernen en buitengebied in het Westerkwartier!’.


Een bewonersinitiatief zoals dat in Veenhuizen ziet Anneke Laan (Duo-lijsttrekker van Sterk Westerkwartier met Harry Stomphorst) graag. ‘Verbind Westerkwartier zou een gemeentelijk project moeten zijn, maar gaat bestaan uit lokale initiatieven. Plaatselijke organisaties, dorpsverenigingen bijvoorbeeld, ontplooien activiteiten om draagvlak te organiseren op lokaal niveau. Het werkt veel beter als dorpsgenoten elkaar overtuigen dan wanneer de overheid dat doet. Dat is optimaal invulling geven aan Samen Sterk’, aldus Anneke Laan.

Noot voor de pers:

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met onze campagneleider Anneke Laan 06-42943809
Website: http://www.sterkwesterkwartier.nl
Facebook: https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5
Twitter: https://twitter.com/SterkWk
Instagram: https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *