Grafstenen op mooie plek in Westerkwartierder land

Marum, 4 november 2018

“Het is onmiskenbaar in opkomst: de natuurbegraafplaats. Geen rijen zerken, maar onopvallende boomstronken of stenen op een mooie plek. Voor de gemeente Westerkwartier een uitkomst. Van de opbrengsten kan de gemeente Westerkwartier jarenlang groenonderhoud betalen. “Een natuurbegraafplaats is een stuk natuur met een tijdelijke functie als begraafplaats. Veel oudere mensen voelen ervoor en willen er meer over weten”, staat onder het kopje ‘natuurbegraafplaatsen’ in het verkiezingsprogramma van Sterk Westerkwartier.”, aldus René de Vink uit Opende, nummer 5 van de lijst Sterk Westerkwartier

Sterk Westerkwartier is gecharmeerd van het idee om bij verschillende kernen een natuurbegraafplaats te beginnen, ‘om zo de keuze voor onze burgers na hun voltooide leven ruimer te maken’. ’Het is ook een mogelijkheid om het Westerkwartier ‘nog groener te maken’. “Deze begraafplaats moet geheel onderhoudsvrij zijn, dat wel.” Het kan ook ‘eeuwige grafrust’ garanderen.”, aldus partijvoorzitter Gert van Werven.

Natuurbegraafplaats

`Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd op een gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Sommige natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap en hebben graven met ornamenten en bloemen. Andere liggen ver buiten bebouwd gebied in de natuur en zijn sober uitgevoerd met de bedoeling dat de graven opgaan in de omgeving. Die liggen schijnbaar willekeurig verspreid, er is geen ordening door heggen of afrasteringen en er zijn geen speciaal vervaardigde grafstenen. De graven worden veelal wel gemarkeerd met zwerfkeien of houten kentekens.`, aldus Wikipedia.

Een van de voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu. Natuurbegraafplaatsen zijn over het algemeen vrij toegankelijk. Sterk Westerkwartier wil met de Verenigingen van Dorpsbelangen in gesprek over de behoefte en mogelijke locaties van natuurbegraafplaatsen.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier  06-23277274harrystomphorst@sterkwesterkwartier.nl

Website:          https://www.sterkwesterkwartier.nl

Facebook:       https://facebook.com/sterk.westerkwartier.5

Twitter:           https://twitter.com/SterkWk

Instagram:      https://www.instagram.com/in.sta274/?hl=nl

Categorieën: Nieuws